Η Ιταλία, μία από τις χώρες που χρησιμοποιεί τις περισσότερες πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη, θα απαγορεύσει την χρήση τους από την 1η Ιανουαρίου.Οι Ιταλοί που τάσσονται κατά των τσαντών από πολυαιθυλένιο αναφέρουν ότι χρειάζονται πολύ λάδι για να κατασκευαστούν, πολύ χρόνο για να διασπαστούν, ενώ τις περισσότερες φορές φράζουν τις αποχετεύσεις και φυσικά διαλύονται μολύνοντας το περιβάλλον.
Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν περίπου 20 δισεκατομμύρια σακούλες το χρόνο, δηλαδή περισσότερες από 330 ανά άτομο ή περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente.
Από το Σάββατο, την πρώτη ημέρα του 2011, θα απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να δίνουν στους καταναλωτές σακούλες από πολυαιθυλένιο. Εναλλακτικά, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τσάντες που θα έχουν κατασκευαστεί από βιοδιασπώμενο πλαστικό, ύφασμα ή χαρτί.
Εκτός από την Ιταλία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δοκιμάσει να σταματήσουν τη χρήση τους, προωθώντας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από βαμβάκι. Το 2002, η Ιρλανδία επέβαλε εισφορά των 15 σεντς στις πλαστικές σακούλες.
"Μιλάτε για μια επανάσταση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη", πρόσθεσε η Legambiente, σημειώνοντας ότι διακόσιοι από τους 8.000 δήμους της Ιταλίας, ανάμεσά τους αυτοί του Τορίνο και της Βενετίας, έχουν ήδη εισάγει δικές τους απαγορεύσεις για τις πλαστικές σακούλες.
250 δισεκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα συνιστούν απειλή για τη θαλάσσια ζωή, προειδοποιούν Γάλλοι και Βέλγοι υδροβιολόγοι. Κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας από τη βάση μέχρι την κορυφή της.
Οι υπολογισμοί τους βασίζονται στη λήψη δειγμάτων νερού ανοιχτά των ακτών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βόρειας Ιταλίας σε βάθος 10 με 15 εκατοστών. Μετά από αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε ολόκληρη τη Μεσόγειο υπάρχουν περίπου 500 τόνοι «μικρο-απορριμμάτων» πλαστικού.
Σύμφωνα με την Expedition MED, τα απορρίματα αυτά αποτελούν κίνδυνο διαρκείας για τη θαλάσσια ζωή καθώς αναμειγνύονται με το πλαγκτόν, το οποίο καταναλώνεται από τα μικρά ψάρια που με τη σειρά τους τρώγονται από τα μεγάλα.
«Η μόνη λύση είναι να σταματήσουμε την απόρριψή τους στην πηγή», λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μπρυνό Ντυμοντέ. Για το λόγο αυτό, η Expedition MED άρχισε διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη μέτρων για την απόρριψη και την κατασκευή καταναλωτικών αγαθών από βιοδιασπώμενα υλικά.
Μέσα στο 2011, οι ερευνητές της οργάνωσης σχεδιάζουν να αναλύσουν δείγματα από τη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ, του Μαρόκο, της Αλγερίας, της Τυνισίας και της Ν. Ιταλίας προκειμένου να έχουν μια σαφέστερη εικόνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου