Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ανοικτή επιστολή προς Περιφέρεια Κρήτης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ                                      Σίσες 9/5/2012
ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΙΣΩΝ                                                      
«ΑΣΤΑΛΙ»
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1984
ΣΙΣΕΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ - ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ –Τ.Κ.  74057
ΑΦΜ  999271562 – ΔΟΥ  ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 ΕΝΔΕΙΞΗ : ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς Περιφέρεια Κρήτης
1.Περιφερειάρχη κ Σταύρος Αρναουτάκης.

2.Αντıπερıφερεıάρχη
Κοινωνικής Πολιτικής, Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας.
καΘεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

ΘΕΜΑ : «Προοπτικές ανάπτυξης για το Λάβδανο η Αλάδανος καθώς και για το φυτό λαδανιά »

Γεια σας ονομάζομαι Νύκταρης Δημήτριος και είμαι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στο χωριό Σίσες του Δήμου Μυλοποτάμου. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του τόπου μου είναι το μάζεμα του λάβδανου ή λάδανου ή αλάδανου από το φυτό λαδανία ή αγκίσαρο. Έχει διαμορφώσει μια τεράστια παράδοση γύρω από το θέμα αυτό και πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε το κύριο εισόδημα, ενω μαζεύονταν και εξάγονταν ως τορα κυρίως στις Αραβικές χώρες.

Με την ανυπαρξία μιας οργανωμένης πολιτικής υποστήριξης και προβολής και την ύπαρξη προϊόντων βιομηχανικού χαρακτήρα που προσπαθούν να μιμηθούν τις ιδιότητες και το άρωμα του, το προϊόν αυτό ατόνησε.

Αποτελούσε το κύριο εισόδημα και το μαζεύαμε, αποτελούσε μέρος τις λαϊκή θεραπευτικής αλλά υπήρχαν πολλά ανοικτά  θέματα:

i) Οι χρήσεις του. Πως και με ποιο τρόπο το χρησιμοποιούν;  
ii) Λάβδανο παράγουν και σε αλλά μέρη; Ακούγονταν η Ισπανία.  

1. Προσωπική Εργασία.
Δουλεύω τα τελευταία χρόνια πάνω στο λάβδανο και με την βοήθεια αξιόλογων επιστήμων από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια, Αθηνών,  Θεσσαλονίκης και Κρήτης και του κΟικονομάκη ερευνητή στο ΕΘΙΑΓΕ Κρήτης κατέληξα στα εξής συμπεράσματα:

i)Το προϊόν έχει μεγάλη, ιστορία αποτελεί πολιτιστικό στοιχείο. Σε παλαιότερες εποχές συλλέγονταν και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπως Παλαιστίνη, Κύπρο, είναι το Μύρο της Βίβλου. Με την αλλαγή του κλήματος η συλλογή σταμάτησε στις περιοχές αυτές με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ».

ii) Οι αντίστοιχες γόμες που παράγονται στην Ισπανία, είναι βιομηχανικά προϊόντα.

Έχουν περάσει την προπαγάνδα ότι το λάβδανο είναι ένα προϊόν και ο δικός τους τρόπος συλλογής είναι ο μοντέρνος και ο δικός μας ο παλιός.

Στην ανατολική Μεσόγειο κόβουν τα κλαδιά και τα βράζουν μέσα σε αλκαλικά διαλύματα. Συλλέγουν την  πανολαδια (γόμα) που μαζεύεται.


2.Το καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Κρήτης.
Το πρώτο μεγάλο βήμα  έχει γίνει από την Περιφέρεια Κρήτης με το να εντάξει το λάβδανο η αλαδανο στο καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων Κρήτης το όποιο ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη κΣκανδαλίδη. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ.

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από παραγωγούς άλλων προϊόντων, προφανώς το λάβδανο δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν υπάρχει άλλο προϊόν που να χαρακτηρίζει την Κρήτη όσο το λάβδανο.  Το λάβδανο μαζί με το ελαιόλαδο ήταν τα συστατικά που έστειλε  η Κρήτη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την παρασκευή του Αγίου Μύρου, και αν εξαιρέσουμε το ελαιόλαδο γιατί λόγω των στενών σχέσεων της Ιερής Αρχιεπισκοπής Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μιλάμε για το μοναδικό αρωματικό συστατικό του Αγίου Μύρου που προσήλθε από το νησί μας.

Άρθρο από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
Από την Κρήτη τα υλικά εφέτος για το Άγιο Μύρο
Παρασκευή Αγίου Μύρου στο Πατριαρχείο, 10 χρόνια μετά - 400κιλά αγνό ελαιόλαδο και λάβδανο η συνεισφορά της Κρήτης

2.Οικονομική Προοπτική.
Παρόλο που το μάζεμα του λάβδανου η αλάδανου είναι μια δύσκολη εργασία  έχει οικονομικές προοπτικές γιατί πραγματικά είναι εντελώς ΑΝΕΞΟΔΟ.

Το λάβδανο είναι Προϊόν με εξαγωγικό χαρακτήρα.

3.Παραδοσιακός τρόπος συλλογής.
Το λάβδανο που μαζεύεται με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνει τα εξής μοναδικά χαρακτηριστικά:

i).Eνα φυσικό προϊόν.
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην λαϊκή θεραπευτική κυρίως για παθήσεις του δέρματος.

ii) Μεγάλη ιστορία.
Όλες οι ιστορικές αναφορές που υπάρχουν αναφέρονται σε δυο τρόπους συλλογής είτε από τα γενιά των κατσικών που έβοσκαν ανάμεσα στις λαδανιές είτε με την χρήση ενός ειδικού ξύλινου εργαλείο και όλες αφορούν το φυτό με το ροζ λουλούδι.

iii) Μοναδικό άρωμα.
Το λάβδανο αποτελεί πολύ καλός φυσικός σταθεροποιητής για τα αρωματα.

4.Πιστοποιηση - Προστασία.
Το αμέσως επόμενο βήμα . Το προϊόν αυτό δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο, «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ». Είναι ένα φυσικό προϊόν με μεγάλη ιστορία, μοναδικό άρωμα, με έντονη θεραπευτική δράση, και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη λαϊκή θεραπευτική. Στο εμπόριο κυκλοφορούν παρά πολλά σκευάσματα τα οποία φέρουν το όνομα «λάβδανο η λάδανο».

5.Ομάδα παραγωγών.
Το λάβδανο ανήκει σε αυτόν που το μαζεύει.

Ομάδα παραγώγων ή οποιοδήποτε αρχή που θα επιβάλει τα στάνταρ ποιότητας του προϊόντος θα πιστοποιεί και θα καθορίζει τις τιμές.

Η αρχή αυτή κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να παρακολουθεί το προϊόν σε όλες τις φάσεις, μέχρι αυτό να φτάσει στο τελικό καταναλωτή γιατί το λάβδανο είναι πολύτιμο υλικό και ενδέχεται μεγάλο κίνδυνο νοθείας.

6. Καινοτομία – Επεξεργασία (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας).
Το λάβδανο από το φυτό Cistus Creticus μπορεί να επεξεργαστεί και να δώσει αρώματα, σαπούνια, κεριά και σε οτιδήποτε προϊόν για την ομορφιά κυρίως του δέρματος.

7.Προβολή.
Η προβολή που επιχειρώ μέσω διαδικτύου έχει πολύ μεράκι και κόπο, με έφερε σε επαφή  άτομα από όλο τον κόσμο μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).

Συνεργάζομαι και έχω έρθει σε επαφή με άτομα από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμο, από τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αμερική, Ρωσία, Βραζιλία, με χώρες του Μουσουλμανικού Κόσμου κτλ.

Η προβολή είναι απαραίτητη για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του λάβδανου.

8.Τουριστικη Προβολή της Κρήτης.
Υπάρχουν περιοχές ανά το κόσμο που βασίζουν την τουριστική προβολή τους στα αρώματα και σε αρωματικά προϊόντα όπως είναι η Γαλλία με την πόλη Κρας κοντά στην Γαλλική Ριβιέρα, η Βουλγαρία με το ροδέλαιο αλλά και η  Χίος με την Μαστίχα.

Υπάρχει τουρισμός πού βασίζεται στα αρώματα και αυτό το αποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός Μουσείων αρωμάτων που υπάρχουν ανά το κόσμο , ακόμη και από χώρες που δεν έχουν μεγάλη παράδοση στο άρωμα .

Εναλλακτικός Τουρισμός.
Οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για τα αρώματα είναι υψηλού βιοτικού επιπέδου, «εναλλακτικός τουρισμός».

Το λάβδανο με τον τρόπο που μαζεύεται αποτελεί ένα συναρπαστικό στοιχειό και κινεί το ενδιαφέρον.


9.Λαδανια.
Είναι ένα σημαντικό βότανο, το πλουσιότερο σε πολυφαινολες φυτό στην Ευρώπη. Στην Γερμάνια καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες αλλά δυστυχώς εισάγεται από άλλες περιοχές όπως η  Τουρκιά. 
Η λαδανιά στην Γερμάνια κυκλοφορεί με την επωνυμία Cistus Incanus.

10.Νέα μορφής οικονομίας – Νέα επαγγέλματα –Νέες θέσεις εργασία.
Η αγορά αρωματικών φυτών ξεπερνά τα 20 δις ευρώ παγκοσμίως. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών έχει εφαρμογή ως πρώτη ύλη τόσο στην βιομηχανία τροφίμων και στην φαρμακοβιομηχανία όσο και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων. Σε επίπεδο παραγωγής, ηγέτιδες χώρες είναι αυτές της Ασίας, ενώ σε επίπεδο κατανάλωσης οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Γαλλία. Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Ισραήλ παράγουν και εξάγουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών και βοτάνων και προϊόντων τους.

Η Κρήτη όσο και η Κύπρος δυο περιοχές με μεγάλη παράδοση έχουν την δυνατότητα να παίξουν σημαντικό ρολό στο κλάδο της βιομηχανίας αρωμάτων.  

Οφείλουμε ν’ αναδείξουμε αυτή τη νέα μορφή οικονομίας και κατά συνέπεια θα παρουσιαστούν νέα επαγγέλματα όπως αποστακτήρα για αιθέρια έλαια, αρωματοποιία, σαπωνοποιία κτλ

Με Εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίσων.
Νύκταρης Δημήτριος
Ιδιοκτήτης του : http://www.ladano.blogspot.com/
Σίσες Μυλοποτάμου.
ΤΚ 74057